Veikkauksen Lotto

Veikkaus LottoVeikkauksen Lotto on varmasti kaikille suomalaisille tuttu peli ja myös Veikkauksen suosituin peli. Yli 80 % suomalaisista kertoo pelaavansa lottoa ainakin joskus ja sitä on pelattu vuodesta 1971 asti. Alun perin Lotto-peli on syntynyt 1400-luvulla Genovassa, Italiassa. Kaupungissa valittiin valtuustoon joka kuukausi viisi jäsentä 120:sta ehdokkaasta arpomalla, ja koska italialaiset ovat aikojen alusta rakastaneet uhkapeliä, genovalaiset alkoivat lyödä vetoa arvontatuloksesta. Ja näin oli ensimmäinen Lotto-peli syntynyt!

Lotto Suomessa

Suomalainen Lotto on muuttunut aikojen saatossa hieman sarakkeen suuruuden ja valittavana olevien numeroiden osalta, samoin peliaika on pidentynyt alkuajoista. Paperikuponkien aikakaudella lottokuponki piti palauttaa viimeistään torstaina, mutta kun Veikkaus otti käyttöön online-järjestelmän vuonna 1990, voitiin palautusaikaa pidentää lauantaihin asti. Aluksi Lottoa saattoi pelata vielä 45 minuuttia ennen arvontaa, mutta nykyään vieläkin pidempään, eli järjestelmä sulkeutuu vasta 15 minuuttia ennen arvontaa. Yli puolet Loton myynnistä tulee loppuviikolla eli perjantaina ja lauantaina.

Veikkauksen mukaan Lottoa pelattiin vuonna 2013 noin 481 miljoonalla eurolla. Lotto on tällöin tuonut lähes neljänneksen Veikkauksen viime vuoden liikevaihdosta. Asukasta kohden laskettuna suomalaiset käyttivät vuonna 2013 lottoon keskimäärin 87 euroa. Suurin osa suomalaisista pelaa Lottoa, koska pienellä panoksella on mahdollista saada suurikin voitto. Kukapa meistä ei olisi joskus miettinyt mitä tekisi, jos voittaisi Lotossa? Ja haaveissa monet suuret suunnitelmat perustuvat lottovoittoon, johon kaikilla on mahdollisuus. Tämä näkyy selvästi pelikierroksilla, joilla on jaossa jättipotti.

Lottoa pidetään usein vain vanhempien ihmisten harrastuksena, mutta tämä ei pidä paikkaansa, vaikka he pelaavatkin Lottoa enemmän kuin muut ikäryhmät. Suurin osa pelaajista on 45 – 60 –vuotiaita, mutta nuoretkin innostuvat Lotosta silloin kun kierroksella voi voittaa jättipotin. Lisäksi Lottoa voi pelata myös netissä ja älypuhelimilla, mikä tuo sen lähemmäksi nuorempaa ikäpolvea.

Lotossa pelataan viikoittain yksi kierros. Nykyisessä Veikkauksen järjestämässä lotossa pelaaja valitsee 7 numeroa väliltä 1–39 tai antaa koneen arpoa lottonumerot pikapelinä. Syksyyn 1980 saakka valittiin 6 numeroa väliltä 1–40 ja sen jälkeen muutaman vuoden ajan 7 numeroa väliltä 1–37. Arvonnassa arvotaan seitsemän numeroa ja kaksi (aikaisemmin kolme) lisänumeroa; rivihinta on 1 euro. Veikkaus maksaa päävoitolle eli 7 oikein –tulokselle 16,5 % kyseisen kierroksen pelivaihdosta. Jos kierroksella ei tule täysosumaa, siirtyy tämä seuraavalle kierrokselle.

Loton pelimuodot

Lottoa voi pelata joko viikon kerrallaan tai 2, 3, 5 tai 10 viikon kestolottona. Netissä Loton pelaaminen on mahdollista myös ikipelinä, jolloin pelaaja on mukana arvonnoissa niin kauan kuin pelitilillä on rahaa. Yksittäisten rivien, joita myös hajariveiksi kutsutaan, lisäksi pelaajat voivat käyttää järjestelmiä tai haravia.

Loton pelimuotoja ovat perusrivi (7 numeroa), järjestelmä ja haravajärjestelmä. Järjestelmäpelaamisella tarkoitetaan perusriviä (7 numeroa) useamman pelinumeron pelaamista samaan peliruudukkoon. Yksi järjestelmäpelaamisen muoto on haravajärjestelmä eli niin sanottu epätäydellinen järjestelmä.Esimerkiksi Loton harava, jossa on 12 numeroa, sisältää 60 riviä. Harava ei siis takaa täysosumaa, vaikka kaikki oikeat numerot tositteelta löytyisivätkin. Se takaa ainoastaan mahdollisuuden täysosumaan ja takuun pienemmistä voitoista.

Järjestelmäpelaamisella tarkoitetaan usean rivin pelaamista yhteen ruudukkoon. Järjestelmäpelit ovat niin kutsuttuja täydellisiä järjestelmiä. Peli sisältää kaikki ne yksittäisrivit, jotka valituista numeroista voidaan muodostaa.

Loton uudistuminen vuonna 2014 + voittoluokat

Kesäkuussa 2014 Veikkaus uudisti Loton voittoluokkia. Samalla se toi pelattavaksi Tuplaus-ominaisuuden, jolloin pelaajilla on mahdollisuus kaksinkertaistaa mikä tahansa lottovoitto mukaan lukien päävoitto. Tuplaus maksaa 0,25 euroa/rivi, mutta voiton osuessa kohdalle saat panoksesi takaisin moninkertaisesti.

Loton voittoluokkia ovat:

1. voittoluokka seitsemän (7) oikein.
2. voittoluokka kuusi (6) ja yksi lisänumero oikein.
3. voittoluokka kuusi (6) oikein.
 
4. voittoluokka viisi (5) oikein.
 
5. voittoluokka neljä (4) oikein.

Yksittäisessä pelirivissä voi olla vain yksi voittotulos.

Lottoarvonta + Lottotulokset

Lottoarvonta tapahtuu lauantaisin klo 22.15 MTV3:n studiolla Pasilassa ja se näkyy suorana lähetyksenä televisiossa. Valtionvalvojat ovat aina paikalla, ja he myös tarkastavat lottokoneen toiminnan aina ennen arvontaa. Lottoarvonta on edelleen suosittu ohjelma, ja se kerääkin viikoittain yli puoli miljoonaa katsojaa televisioiden ääreen. Lottotulokset näet kätevästi netistä ja teksti-tv:stä arvonnan jälkeen.